De Nederlandse ambassade organiseert in de week van 3 september a.s. een bedrijvenmissie voor de Nederlandse Pluimveeketen naar Akmola; een belangrijke pluimveeregio iets ten noorden van Astana, Kazachstan. De handelsmissie is bedoeld voor (toe)leveranciers van genetisch materiaal, diergeneesmiddelen,  veevoeder, broederijuitrusting, stalinrichting, veevoeder- en verwerkings- technologie en voor bedrijven met overdracht van kennis en het geven van praktijktraining.

Akmola regio is, na Almaty regio, de tweede belangrijkste pluimvee producent in Kazachstan en produceert samen met de regio’s Almaty en Oost-Kazachstan 77 procent van het pluimveevlees. Akmola maakt met ruim 15 procent ook deel uit van de top 5 van belangrijkste regio’s voor de eiproductie. Verder is de regio gelegen in de nabijheid van de hoofdstad Astana als belangrijke afzetmarkt en eveneens niet ver gelegen van belangrijke Russische steden als Chelyabinsk en Omsk.
Bovendien bevindt één van de grootste pluimveebedrijven (Makinskaya) zich in Akmola-regio, waar de verwerkingscapaciteit van vlees de komende jaren verder zal uitbreiden naar 80.000 ton in 2020.

Het programma is vrij divers en bestaat uit een seminar met eigen presentaties gevolgd door match making, een netwerkreceptie en gesprekken met relevante organisaties, zoals KazAgroFinance/ACC, de Kazachse pluimvee sectororganisatie, het ministerie van Landbouw en de regionale autoriteiten.
Geïnteresseerde bedrijven actief in de Nederlandse Pluimveeketen kunnen zich uiterlijk op vrijdag 20 juli a.s. aanmelden (via ALM-EA@minbuza.nl) en zich voor deelname laten registreren. Voor evtl. vragen kunt u terecht bij het ambassadekantoor in Almaty (ALM-EA@minbuza.nl) of bij Nederlandse landbouwraad van de Nederlandse ambassade in Moskou (MOS-LNV@minbuza.nl).

Landbouwraad Meeuwes Brouwer, Nederlandse ambassade Moskou.